Teksten på scenen

MEN HVAD MED TEKSTEN?
Efter en tur i teatret har du sikkert ofte sagt: ”Hvor spillede de godt!”, ”Hvor er det en flot scenografi!”, ”Sikke en dygtig instruktør”. Men hvad med den tekst, der blev spillet?

Vi læser Euripides, vi læser Shakespeare, vi læser Strindberg, Holberg, vi lærer om dem som en del af vores litterære undervisning og dannelse, men hvad med samtidsdramatikken – er den det ikke også?

Litteraturen og den tekstlige scenekunst kommer fra det samme sted. De har en fælles historie. Men et sted på vejen er der blevet så store institutionelle skel, at vi har glemt den historie. Vi siger sjældent ”Hvor var det fantastisk skrevet”, ”Hvor var det en god tekst”, som lyset bliver tændt i salene på teatret. Men hvorfor ikke?

ER SCENEKUNST LITTERATUR?
På denne aften vil Louise Juhl Dalsgaard, Tina Frank, Kristian Park og Rebekka Boyding rykke litteraturen ind på teatret ved at producere fire nye litterære tekster efter fri fortolkning af et aktuelt scenekunstnerisk værk. De fire tekster vil blive læst og præsenteret for første gang på aftenen. Sammen vil de efterfølgende fortælle om de greb de har valgt, den tekst, de har skrevet og diskutere og reflektere over processen fra dramatisk tekst til ikke-dramatisk tekst og sammen blive klogere på hvori forskellene på, lighederne mellem og styrkerne ved de forskellige litterære og fortællermæssige former ligger. Er scenekunst ikke også litteratur?

Louise Juhl Dalsgaard skriver såvel romaner og noveller som digte og dramatik. Temaerne kredser om de nære relationer og afstandene, der også findes her. Sproget drejes bevidst, så de vante betydninger skævvrides og nye, næsten surreelle betydningslag vokser frem. Louise har senest udgivet romanerne Dét der og dét der, Alle dage tilbage, digtsamlingen i dag skal vi ikke dø og skrevet børnekalenderforestillingen Hemmeligheder.

Tina Frank har med sit lige dele skarpt skårne og humoristiske sprog et unikt blik for samtid og relationer. Hun er publiceret i forskellige litterære tidsskrifter, bl.a. Hvedekorn, Øverste Kirurgiske og Kulturo, nomineret til Årets Skovhuslyriker, har vundet oplæsningskonkurrencen Z-faktor og bor i et stort rødt hus i Vejen. I september 2020 udkom Tinas debutroman Øjets Anatomi på Forlaget Gladiator. Romanen tager udgangspunkt i hendes egen angst og genetiske disponering for gradvist at miste synet.

Kristian Park har med sin baggrund som uddannet psykolog og forsker i ensomhed en særegen indsigt, der tydeligt lader sig spore i de personlige tekster ofte centreret om livets kriser. Men på trods af de genkendelige og vigtige indsigter og tematikker, skal man ikke lade sig snyde til at forvente realistiske leveringer. Med Kristian bliver man kastet rundt i psyken, kriserne, popkulturen, rockmusikken og samtidspolitikken i et helt originalt pulserende og poetisk sprog, men med et altid situationeret og genkendeligt afsæt. Kristian er udgivet i flere tidsskrifter og har mest aktuelt uddrag fra større værker på vej i Udkant.

Rebekka Boyding har en kærlighed for former og fortællinger, hvor alting sker, mens ingenting sker, for det irriterende, det modarbejdende, det syrede, men alligevel altid nære og relaterebare. Hun arbejder bredt med scenekunst, litteratur, film og musik, er nyligst udgivet og har tekster på vej i tidsskrifter som Lapidar, Udkant og Slagtryk og er aktuel som dramatiker og instruktør på den samtidskritiske forestilling Noget virkelig virkeligt. Hun er med sin interesse på tværs af felter helt særligt vild med at kombinere og lade forskellige kunstnere og kunstneriske udtryk møde hinanden.Køb billet

Spilledato
28. okt 2021

Scene Lille Scene

Varighed 80 min.

TID KL. 20

PRIS 50 KR.

MEDVIRKENDE

LOUISE JUHL DALSGAARD, TINA FRANK, KRISTIAN PARK OG REBEKKA BOYDING

OFF THE RECORD

50 KR.

Ingen regler,
Ingen aftner er ens

Off The Record er Teatret Svalegangens scenekunstbuffet, hvor du på torsdage kan få blandede godter for 50 kr. Her finder du uslebne diamanter, spirende talenter, de gamle garvede, de gakkede, de kloge og dem du slet ikke vidste, du elskede.
Af og til tilbyder vi ekstra oplevelser under OTR-hatten, hvor priserne svinger en smule.

Kommende fore­stillinger