En Plads I Solen

GULDSMEDEGADE BRÆNDER

I tiden op til 2. Verdenskrig står Kaj Henning Bothildsen Nielsen i malerlærer i Aarhus. En ung mand midt i en brydningstid med store drømme for fremtiden. Kaj tror på en ny og bedre verden. Han følger sin overbevisning, men ender som en af danmarkshistoriens største forbrydere.

Kaj vil være soldat og helst frontkæmper, men den lungehindebetændelse, der holdte ham inden døre i en stor del af barndommen, har sat sine spor. Flere gange før og under besættelsen tropper han op til session og bliver kasseret. Men Kaj får sin kamp. Han bliver manden bag 57 drab, 9 drabsforsøg og 116 sabotagehandlinger for Gestapo – herunder aktionen i Guldsmedegade, som natten til den 22. feb. 1945, udløser den største brand, Aarhus har kendt.

OPSKRIFTEN PÅ EN MASSEMORDER

EN PLADS I SOLEN følger Kaj i dagene op til katastrofebranden i Guldsmedegade. Det er historien om en mand, som er født på et af historiens mest fortvivlede tidspunkter. En fortælling om at lede efter mening i en meningsløs tid og om at finde den i nazismen, hvor man tilsyneladende havde fundet opskriften på fremgang og stabilitet. Og så er det et indre drama om at tro så meget på en sag, at troen til sidst forvandler et menneske til en massemorder.

Køb billet

#AndenVerdenskrig #Aarhus
#Besættelse #Radikalisering
Spilleperiode
31. okt. - 28. nov. 2020

Scene STORE SAL

Varighed 130 min. inkl. pause

TID KL. 19.30, LØR. KL. 16

PRIS 225 KR. STUDERENDE 135 KR.
UNDER 25 ÅR 65 KR.

MEDVIRKENDE KRISTOFFER HELMUTH, MAJA JUHLIN, HOLGER ØSTERGAARD, CLARA ELLEGAARD, MORTEN VANG, JESPER HYLDEGAARD

TEKST JULIE MAJ JAKOBSEN

INSTRUKTION SIMON BOBERG

SCENOGRAF PETER SCHULTZ

SCENEMESTER JESPER FOLKE

DRAMATURG JANEK SZATKOWSKI

LYSDESIGN HENRIK SLOTH

LYDDESIGN ANTON BAST

REGISSØR NAJA BRIMER

INSTRUKTØRASSISTENT ULRIK PLOUG LORENTZEN

PRODUCERET AF TEATRET SVALEGANGEN

#AndenVerdenskrig #Aarhus
#Besættelse #Radikalisering

33%

Min kamp

21%

Aarhus i flammer

24%

Ideologisk tunnelsyn

22%

Indre ild

BAG OM

Mens Aarhus slap nådigt uden om de første besættelsesår, var de sidste år et kronisk mareridt. Byen udviklede sig til en voldsspiral, hvor sabotage og stikkermord koldblodigt blev hævnet med modterror. Mange af Gestapo-aktionerne blev udført af Kaj Henning Bothildsen Nielsen og Petergruppen, heriblandt branden i Guldsmedgade.

MEDVIRKENDE

Kristoffer Helmuth

MEDVIRKENDE

Clara Ellegaard

CITAT”Jeg blev kastet ud af sengen, da de første eksplosioner genlød. Ruderne blev knust, og der var også en rude i døren, der blev trykket ind. Det skyldtes selvfølgelig trykket fra de bomber, der var placeret i de nærliggende ejendomme.”


Thorkild Simonsen, beboer i Guldsmedgade og senere borgmester i Aarhus

MEDVIRKENDE

Jesper Hyldegaard

MEDVIRKENDE

Holger Østergaard

MEDVIRKENDE

Maja Juhlin

DEBAT

I FiktionsForstyrrelser forstyrrer rammerne for den klassiske debat direkte fra scenen ved hjælp af skuespillere og fiktive scenarier.


Aftenens FiktionsForstyrrelser tager afsæt i EN PLADS I SOLEN. Skuespiller Mette Rønne og instruktør Morten Lundgaard har iscenesat aftenens debat og zoomer ind på radikaliseringens ansigt dengang og i dag. Køb billet til EN PLADS I SOLEN d. 17.11 eller 24.11, så er du automatisk inviteret med til FiktionsForstyrrelser efter forestillingen. Sted: Store Sal. Varighed: ca. 15 min.

BAG OM

EN PLADS I SOLEN er inspireret af Jens Kaiser og Søren Tange Rasmussens dokumentariske bog ”Den aarhusianske massemorder” og er blevet til i et særligt samarbejde med Besættelsesmuseet ved Den Gamle By.

MEDVIRKENDE

Morten Vang

CITAT”Var krigen faldet modsat ud, var historien om Bothildsen ganske givet blevet en anden. I dag er det let at få øje på den sort/hvide fortælling om Bothildsens forbrydelser, men ved at trænge ind i hans selvforståelse, tror jeg, det bliver muligt at fortælle en langt mere nuanceret og almenmenneskelig historie om at være et menneske i en desperat tid.”


Julie Maj Jakobsen, dramatiker

Anmeldelse


“En Plads I Solen beskriver en historisk person, men Kaj kunne også være et billede på en nulevende morder eller terrorist. Det historiske perspektiv lægger op til samtaler, som føles skræmmende relevante set i lyset af den seneste tids eskalering af ekstremisme i alle former.”


Dagbladet Information

Tryk på knappen "køb billet" og du er godt på vej til en underholdende og brølende relevant oplevelse.


Køb billet

Kommende fore­stillinger