Jordens Indre

DANMARKS UKENDTE VERDENSSTJERNE

I 1936 påviser Inge Lehmann, at jorden har en fast, indre kerne. Hun udgiver en artikel med sin opdagelse, men anerkendelsen udebliver. ”Du skal vide, hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med – forgæves”, konstaterer jordskælvsforskeren i et tilbageblik på sit liv. Men hvordan forsvandt en så vigtig kvinde ud af Danmarkshistorien?


Inge Lehmann døde i 1993 som 104-årig og skrev sin sidste videnskabelige artikel, da hun var 99 år gammel. Hun regnes blandt verdens 10 dygtigste videnskabskvinder. Hendes forskning var banebrydende, og alligevel er Inge stort set ukendt i Danmark. Men hvad drev hende?


MED RYGGEN MOD MUREN

Da Inge får sin kandidatgrad i matematik i 1920, er matematikvejen blind. Det er den fineste af alle videnskaber og forbeholdt mænd. I stedet kaster hun sig over seismologien og bliver en af de dygtigste i verden til at læse jordens rystelser. Forskningen foregår ofte alene i sommerhuset, hvor seismogrammer omhyggeligt kategoriseres og opbevares i OTA Solgryn-æsker. JORDENS INDRE er fortællingen om en ukuelig kvinde og enspænder, der vier sit liv til jordens indre. Med ryggen mod muren løser hun en af de største gåder om jorden og bliver næsten glemt. Nu vækker vi Lehmanns fantastiske historie til live.


Køb billet

#Seismologi #Ligestilling
#Forskning #Historie
Spilleperiode
3. - 5. okt. 2019

Scene STORE SAL

Varighed ca. 140 min. inkl. pause.

TID KL. 19.30 LØR. KL. 16

PRIS 230 KR.


MEDVIRKENDE IBEN HJEJLE, JESPER LOHMANN, LAURA BRO, TROELS MALLING OG ROBERTA HILARIUS REICHHARDT

TEKST SIMONE ISABEL NØRGAARD

DRAMATURG GEIR SVEAASS OG NINETTE MULVAD

INSTRUKTION GEIR SVEAASS

SCENOGRAFI REBEKKA BENTZEN


PRODUCERET AF FOLKETEATRET

#Seismologi #Ligestilling
#Forskning #Historie

32%

Jernhård videnskabskvinde


29%

Mandeterritorie


16%

Banebrydende ”fritidssysler”


23%

Historisk kvindeportræt

BAGOM


Lehmann skrev i 1936 artiklen ”P”, hvor hun argumenterede for, at Jorden har en fast indre kerne. Faglig anerkendelse får hun for alvor i USA. Hun bliver i 1964 æresdoktor på Columbia University, og i 1971 modtager hun som den første kvinde nogensinde den store geofysiske pris Bowie-medaljen. Lehmann kom til at spille en rolle i Den Kolde Krigs våbenkapløb, fordi hun som seismolog forstod virkningen af de moderne atomvåben, der ud over en enorm trykbølge og varmepåvirkning også medfører kolossale rystelser under jorden.

MEDVIRKENDE

Iben Hjele

MEDVIRKENDE

Jesper Lohmann

MEDVIRKENDE

Laura Bro

MEDVIRKENDE

Troels Malling

MEDVIRKENDE

Roberta Hilarius Reichardt

Tryk på knappen "køb billet" og du er godt på vej til en underholdende og brølende relevant oplevelse.


Køb billet

Kommende fore­stillinger