Sådan arbejder vi med bæredygtighed
Vi forsøger at arbejder cirkulært. Det er en rejse som aldrig ender, men her kan du læse, hvad vi gør nu og hvilke indsatser vi arbejder på fremadrettet.
EL
Vi bruger klimavenlig strøm fra NRGi. Teatret har bevis for køb af oprindelsesgarantier fra vedvarende energikilder fra 01.02.21-31.01.26.
AFFALD
Vi sorterer restaffald, papir, pap, metal, glas og plast.
Varme
Vi har varmeregulering af vores tre scener, som starter få timer før gæsterne ankommer, så vi ikke varmer unødigt op.
GRØNT WEBSITE
Curanet som hoster vores website-servere er et grønt datacenter. De har et C02-neutralt elforbrug baseret på vedvarende energi.
MAD
Teatrets madleverandør, Scandic Aarhus City, har bronzemærket fra Det Økologiske Spisemærke. Mærket administreres og kontrolleres af Miljø- og fødevareministeriet. Den globale rejseportal, momondo, har i en stor undersøgelse kåret Scandic Aarhus City som Danmarks mest klimavenlige hotel i 2021. Scandic Hotels er pt. Danmarks eneste svanemærkede hotelkæde.
PRODUKTER I CAFÉ
Vores caféudvalg har i marts 2023 modtaget sølvmærket fra Det Økologiske Spisemærke. Mærket administreres og kontrolleres af Miljø- og Fødevareministeriet. Se vores bevis her.
Papir
Fra 2023 bliver alle regnskabsbilag og kontrakter arkiveret digitalt. Vi opfordrer også publikum til at anvende digitale billetter frem for at printe hjemme. Vi er desuden opmærksomme på at spare på teatrets interne printforbrug.
Tryksager
Vores årlige sæsonprogram trykkes i et oplag på 11.000 stk. Vi trykker i Danmark på FSC-mærket papir fra ansvarlige kilder. Teatrets trykkeri Ecograf er Svanemærket og arbejder aktivt med bæredygtighed.
LED-LYS
Almindelig belysning på teatret er LED-lys. Min. 70% af det scenelys, som benyttes i egenproduktioner er LED-lys.
VEDLIGE-
HOLDELSE
Bæredygtige materialer (herunder genbrugsmaterialer) og energivenlige løsninger prioriteres så vidt muligt indenfor de givne fredningsregler og teatrets økonomi, når vi vedligeholder bygningen.
MATERIALER TIL FORESTILLINGER
Vi bestræber os på at genanvende materialer fra forestillinger som fx træ, metal og kostumer. Det betyder, at vi skiller scenografier ad og opmagasinerer materialer der kan genanvendes. Min. 70% genanvendes i dag.
Fra sæson 22/23 er det kontraktligt pålagt scenografer at være bæredygtige i deres materialevalg. Vi opfordrer til at benytte genbrugsmaterialer eller materialer, som kan genbruges og til at få scenografiens elementer til at gå op med standard plademål, så spild reduceres mest muligt. Dette gælder også skal også kostume-og rekvisitvalg. Vi benyttes kun vandbaseret maling og lak. Der skal også tænkes på CO2 aftryk i forhold til transport af materialer. Scenografer skal endvidere bestræbe sig på at salen kan bibeholde sin maximale publikumskapacitet.
Sammen med Aarhus Teater, Teater Katapult, Teater Apropos og DON GNU er vi med i et århusiansk scenenetværk under Rethink Business. Her arbejdes der på at etablere et fælleslager og dele viden om skabelse af bæredygtig scenekunst.
PLAKAT-
LEVERANDØR
Vi køber plakatannoncering ved AFA Decaux. I samarbejde med ClimatePartner kompenserer de for deres klimaaftryk. Læs mere her.
MOBIL-
TELEFONER
Vi indkøber i overvejende grad genbrugte, istandsatte smartphones.
STAND BY
Alle hæve-sænke borde på teatret er forsynet med en afbryderknap, så stand by-forbruget kan formindskes.
Vask
Til vores overnattende ansatte på teatret lejer vi dyner, hovedpuder, linned og håndklæder fra DFD som er svanemærket. DFD har en ambition om at genanvende 100 % af deres kunders tekstiler inden 2025.
ONLINE MØDER
Vi er opmærksomme på vores transportaftryk og opprioriterer at afholde møder online i det omfang det er muligt og giver mening.
OFFENTLIG TRANSPORT
Vores centrale beliggenhed 300 meter fra Aarhus Banegård gør det let at komme til teatret med tog, bus eller letbane for teatrets personale og publikummer. Vi samarbejder med Teknik og Miljø ved Aarhus Kommune om at undersøge transportvaner og få flere at benytte offentlige transport til kulturtilbud i byen.
HÅNDBOG TIL BYENS KULTURAKTØRER
To repræsentanter fra teatret har siddet i et udvalg under Aarhus Omstiller ved Aarhus Kommune, med henblik på at udvikle en håndbog i bæredygtighed til byens kulturaktører. Klimahåndbogen blev færdig maj 2023.
Mindre opvask
Teatrets medarbejdere har medbragt deres egen kop i stedet for at bruge mange forskellige i løbet af dagen, så vi sparer på opvasken.
En kulturel bundlinje
Vi sætter et aftryk med alt vi gør. Men vi tror også på, at der er en kulturel bundlinje i regnestykket. Den kunst som vi skaber sætter forhåbentlig også et aftryk i vores gæster, som er med til at flytte dem. Det er bl.a. ambitionen med vores store verdensmålsprojekt United Change, som har eksisteret siden 2019. Du kan få et glimt af United Change 2023 i videoen nedenunder.
Vi tror med andre ord på, at kunsten kan være en driver for den omstilling, som vi står overfor. Derfor er det også en målsætningen, at vi skal forsøge at sætte et aftryk i flest mulige mennesker med den kunst, som vi skaber.
Du kan læse mere om vores målsætninger for bl.a. bæredygtighed i vores fokusområder for 2020-30. Disse kan downloades her.
Opdateret 03.04.2024
UNITED CHANGE
Se glimt fra vores verdensmålsprojekt, United Change, om at skabe fællesskaber og nye fortællinger, der kan være med til at forandre fremtiden.