Anbragt

DUFTEN AF HJEM

Da jeg var mindre kravlede jeg altid op ved siden af ham, når han var faldet om i sengen. Eller på sofaen. Eller på gulvet. Eller hvor han nu bare ikke kunne mere. Og så lå jeg og lyttede til hans vejrtrækning. Den var altid meget tung. Fredfyldt på en måde. Men jeg turde ikke lægge mig til at sove. Jeg var overbevist om, at han ville stoppe med at trække vejret, hvis jeg faldt i søvn.

Natasja drømmer om at bage boller med sin far. Kaste med mel og grine, mens duften af friskbagt brød breder sig i køkkenet. Men duften i hendes mange barndomshjem er i højere grad præget af alkohol. Faren Casper gør sit bedste, men da Natasja er 13 år, giver han slip og anbringer hende i pleje. Gunnar og Henriette er søde og gode, men det er ikke dem hun mangler.

BLØDENDE HJERTER

ANBRAGT er en fortælling om frivilligt at give sit barn væk, og som barn at blive fjernet fra et ustabilt, men kærligt holdepunkt. I et mix af sagsbehandlere, kærlighed og svigt møder vi Natasja og hendes far, der med blødende hjerter kæmper for et håb. Det er en historie om, når samfundet reagerer, men også en historie om at sige ”fuck it” og tage flugten. Forestillingen er udviklet i samarbejde med Børns Vilkår.

Køb billet

#anbringelse #kærlighed
#ansvar #børn
Spilleperiode
23. mar. - 20. apr. 2024

Scene Store sal

Varighed Ca. 90 min.

TID KL. 19.30, LØR. KL. 16

PRIS 225 KR. STUDERENDE 125 KR.
UNDER 25 ÅR 75 KR. GEBYR 10 KR.

MEDVIRKENDE MAJA JUHLIN, CHRISTOFFER HARTMANN, ALLAN HELGE, KIRSTINE HEDRUP, ANNA BOB FREDSLUND
TEKST THOMAS MARKMANN
INSTRUKTION SULLIVAN LLOYD NORDRUM
SCENOGRAFI KATRINE KROHN
LYSDESIGN HENRIK SLOTH
LYDDESIGN KIM ENGELBREDT OG MATTIAS JOHANSSON
SCENEPRODUKTION FOLKES GARAGE
REKVISITØR HELENE JENSEN

INSTRUKTØRASSISTENT ESTER LYKKE

FOTO CREATIVE ZOO, MONTGOMERY
PRODUCERET AF TEATRET SVALEGANGEN I SAMARBEJDE MED BØRNS VILKÅR

#anbringelse #kærlighed
#ansvar #børn

28%

Ansatte forældre

33%

Promiller

37%

Begravet barndom

2%

Fredagsslik

ANMELDELSER

StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne

”Rørende fortælling (...) et cadeau til de børn der lever på kanten.”

Kulturnyt

”Juhlin er ikke overraskende helt fremragende – både som den temperamentsfulde datter i dialog med Hartmanns fortabte faderfigur, og når hun reflekterer på afstand. Hun mestrer igen det psykologiske spil som få.”

Weekendavisen

StjerneStjerneStjerneStjerneStjerne

"Et stærkt epos om kærlighed, skyld og vrede."

Kirsten Dahl, Århus Stiftstidende

StjerneStjerneStjerneStjerne

”Ud over Maja Juhlins flotte præstation som Natasja, spiller Christoffer Hartmann hendes far, alkoholikeren Casper med stor empati – ingen bliver smidt under bussen i Sullivan Lloyd Nordrums instruktion.”

Sceneblog

StjerneStjerneStjerneStjerne

"Den besidder kampen om såvel som opgivelsen af lykken, men også at glæde og håb kan findes på selv de hårdeste steder."

Ungt Teaterblod

MEDVIRKENDE

Maja Juhlin

MEDVIRKENDE

Allan Helge

BAG OM

Hver dag bliver der i gennemsnit anbragt 9 børn i Danmark. De fleste anbringelser er på forældrenes initiativ. Mere end halvdelen ender hos en plejefamilie. Næsten 60 procent af alle børn der er anbragt i dag, er ældre end 12 år. Kilde: Danmarks Statistik (2021)

REPLIK”Måske var jeg virkelig en rigtig lorteunge, der ikke var en skid værd – som jeg jo indimellem fik at vide.”

MEDVIRKENDE

Anna Bob Fredslund

MEDVIRKENDE

Kirstine Hedrup

MEDVIRKENDE

Christoffer Hartmann

DEBAT

Med din billet til ANBRAGT d. 9. april kan du opleve en gratis debat mellem manuskriptforfatter Thomas Markmann, tidligere anbragt, Sara Louise Høgskov og rådmand for Sociale Forhold, Anders Winnerskjold. Vært for aftenen er direktør og kunstnerisk chef for Teatret Svalegangen, Per Smedegaard.

Varighed: ca. 45 min.

DEBAT

Med din billet til ANBRAGT d. 16. april kan du opleve en gratis paneldebat mellem tidligere minister og børnebogsforfatter, Manu Sareen, afd.leder i Børnecentret for Døgnområdet, Gita Fauerholdt og en tidligere anbragt. Helle Tiburg, vicedirektør i Børns Vilkår, er vært for aftenen.

Varighed: ca. 30 min.

CITAT


"Flere udsatte børn skal have et nyt hjem og tidligere end i dag. […] Det vigtigste, det helt afgørende, for et lille barn er at vokse op med tryghed, kærlighed og stabilitet. Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres, så de får en reel ny start."

Mette Frederiksen, statsminister (uddrag af nytårstale 2020)

UNDERVISNINGS-
MATERIALE

Børns Vilkår har produceret refleksionsmateriale, som kan downloades her

Hent materiale

BAG OM

I juni 2023 blev Barnets lov vedtaget. Loven styrker børns rettigheder på en række områder. F.eks. bliver det et krav, at man ser på hele søskendeflokken, når et barn bliver anbragt på grund af forældrenes omsorgssvigt. Derudover får børn partsstatus ved det 10. år. Det betyder blandt andet, at børnene får adgang til at klage over afgørelser. Loven gør det også muligt for børn selv at sige nej til samvær med deres forældre i en periode.

Social-, Bolig- og Ældreministeriet

Udstilling på Danmarks Forsorgs-
museum

I Danmark er der omkring 150.000 mennesker, som har været eller er anbragt uden for hjemmet. Hvordan opleves den første dag? Hvordan er det at være anbragt? På Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg kan du opleve udstillingen "ANBRAGT", hvor der fortælles historier om anbringelser fra slutningen af 1800-tallet til i dag. Udstillingen kan ses i hele 2024.

Se mere

Tryk her og du er på vej til en underholdende og brølende relevant oplevelse!

Køb billet

CITAT”Natasjas stemme ønsker jeg skal være et andet slags bidrag i den tilbagevende strid mellem rigtig og forkert. En stemme der minder os om, at det sværeste valg ikke handler om ’løsningen’, men er noget der sker inde i barnet og handler om kærlighed, skyld og vrede. Det umulige valg, der vil gøre ondt uanset hvad. Der findes simpelthen ikke gode løsninger. Kun mindre dårlige…”

Thomas Markmann, dramatiker


Kommende fore­stillinger