Højbjergmordet

KRIMINALGÅDEN SOM STADIG SPØGER

”Vi har travlt, men hvis De kan gøre det kort og klart, så kom med ind.” sagde Marie Lock-Hansen angiveligt, da hun lukkede sin morder ind. Men hvorfor likvidere en tilsyneladende uskyldig forstadsfrue med kynisk præcision? Stikkerdrab, jalousimord, arveopgør, sindssyge, spionage for østblokken? Teorierne er mange og har indlejret sig i aarhusianere på tværs af generationer.

Det er en af danmarkshistoriens mest omdiskuterede drabssager. Marie Lock-Hansen blev skudt på klos hold den 10. november 1967 i sit hjem i Hestehavekvarteret i Højbjerg. Sagen hjemsøgte Aarhus, og mange skeler stadig til huset, når de passerer det på Oddervej. Trods 20.000 afhøringer og mere end 100.000 efterforskningstimer forbliver gerningsmanden en gåde. 

EN TIDSREJSE IND I MØRKET

Nu genoptager Teatret Svalegangen og to efterforskere sagen i et højspændt true crime-drama, der kaster nyt lys over Aarhus’ største mordgåde. Datidens kvindesyn har tegnet forskellige billeder af Marie, men hvem var hun egentlig? Hvem var morderen? Hvad var motivet? HØJBJERGMORDET er en tidsrejse ind i mordteoriernes mørke. En fængslende efterforskningshistorie, der mixer dramatik, dokumentarisme, fiktion og augmented reality. Forestillingen er udviklet i samarbejde med XR-produktionshuset MANND.

#truecrime #historie
#mordgåde #aarhus
Spilleperiode
9. nov. - 7. dec. 2024

Scene Store Sal

Varighed 90 min.

TID KL. 19.30, LØR. KL. 16

PRIS 240 KR. STUDERENDE 125 KR.
UNDER 25 ÅR 75 KR. GEBYR 15 KR.

MEDVIRKENDE MAJA JUHLIN, CASPAR JUEL BERG

TEKST BRIAN WIND-HANSEN

IDÉ PER SMEDEGAARD

INSTRUKTION PER SMEDEGAARD

SCENOGRAF EDWARD LLOYD PIERCE

AUGMENTED REALITY MANND

LYDDESIGN ANTON BAST

LYSDESIGN HENRIK SLOTH

SCENEPRODUKTION FOLKES GARAGE

FOTO CREATIVE ZOO

PRODUCERET AF TEATRET SVALEGANGEN I SAMARBEJDE MED XR-PRODUKTIONSHUSET MANND

#truecrime #historie
#mordgåde #aarhus

33%

True crime-teater

17%

Augmented Reality

24%

Skygger af sandhed

26%

Drabet uden motiv

BAG OM

Det er en ganske almindelig fredag formiddag. Der er dækket op til kaffe i villakvarteret i Højbjerg, hvor forstadsfruen Marie Lock-Hansen og hushjælpen Irma Rasmussen holder pause fra rengøringen. Maries mand, Oscar Lock-Hansen, er taget på arbejde. Pludselig ringer en fremmed mand iklædt hat og cotton coat på døren. Marie inviterer manden indenfor, og de følges til villaens kontor. Her trækker manden en Walther P38 frem og skyder Marie tre gange. Derefter sårer han hushjælpen og forsvinder fra gerningsstedet.

MEDVIRKENDE

Maja Juhlin


CITAT


”Efter jeg har stiftet bekendtskab med Højbergsagen, er jeg blevet sindssygt optaget af det kæmpe rabbit hole, som den her sag er. Men det der er mest interessant for mig er, hvordan forskellige tider har gendigtet mordet på Marie Lock-Hansen i sit eget tidsbillede.”

Per Smedegaard, instruktør og idémand


MEDVIRKENDE

Caspar Juel Berg

CITAT

”Kan De forklare, hvorfor netop denne sag volder så store vanskeligheder?
Der er i og for sig en naturlig forklaring, fordi vi fuldstændigt mangler og savner motivet for drabet.”


Interview med Rejseholdets leder, 1967CITAT

"Det er som om Maries genfærd går i mine hæle, lige bag mig, og hvisker i mine ører. Men hver gang jeg ser mig over skulderen, så er hun væk, og hun har taget sand-
heden med sig. Det er både pirrende og frustrerende."

Brian Wind-Hansen, dramatiker


CITAT

”Der er noget helt vildt dragende over, at vi ikke kender svarene på Højbergmordet, men nu forsøger vi at vække Maries minde til live. Jeg håber, at vores erfaring med AR tekno-
logi kan tilføje et ekstra lag af visuel historiefortælling og bidrage til en engagerende oplevelse.”


Maria Herholdt Engermann, XR experience designer, MANND


BAG OM

Siden 1972 er Højbjergsagen behandlet i 17 bogudgivelser.


Kommende fore­stillinger